Πόνος στο γόνατο; Σύγχρονες λύσεις για κάθε περίπτωση – Δημοσίευση στο περιοδικό ΒΗΜΑgazino

Η ορθοπαιδική χειρουργική αντιμετωπίζει ιδανικά τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, με μια σειρά από νέες, εξειδικευμένες τεχνικές.

Tο γόνατο είναι η άρθρωση που καταπονείται υπερβολικά στην καθημερινότητα (περπάτημα, τρέξιμο, σκάλες) αλλά και στις αθλητικές δραστηριότητες. Συχνότερη πάθηση σε άτομα άνω των 50-55 ετών είναι η οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή η φθορά των αρθρικών επιφανειών. Κύριο σύμπτωμα ο πόνος, συνεχώς επιδεινούμενος.
Σε προχωρημένα στάδια καταπονεί τον ασθενή ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας (νυχτερινός πόνος), παρεμποδίζει την κίνησή του, ενώ υπάρχει παραμόρφωση του άξονα του ποδιού.

Σε αρχικά στάδια προτείνεται η συντηρητική θεραπεία: αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις υαλουρονικού οξέως ή αυξητικών παραγόντων PRP (platelet-rich plasma), ή συνδυασμός και των δύο μέσα στην άρθρωση του γόνατος, αποφυγή δραστηριοτήτων (γονάτισμα, ανεβοκατέβασμα σκάλας κ.ά.) που καταπονούν το γόνατο και φυσικοθεραπεία.

H θεραπεία με PRP είναι μια νέα, πολλά υποσχόμενη βιολογική λύση, για αρχόμενες βλάβες του αρθρικού χόνδρου, χωρίς κινδύνους ή επιπλοκές. Ουσιαστικά είναι ένεση μέσα στην άρθρωση που περιέχει συμπυκνωμένο τμήμα αίματος του ίδιου του ασθενούς, το οποίο, με την κατάλληλη επεξεργασία, αυξάνει τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων που επιταχύνουν την επούλωση των χόνδρινων βλαβών.
Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα, γίνεται στον χώρο του ιατρείου και δεν απαιτείται νοσηλεία ή ειδική προφύλαξη.

Σε προχωρημένα στάδια, μεγάλο ποσοστό των πασχόντων χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, την ολική αρθροπλαστική γόνατος, δηλαδή αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με μια τεχνητή, επιλύοντας τα προβλήματα πόνου και κίνησης.

Τελευταία, δύο νέες τεχνικές τοποθέτησης της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος εφαρμόζονται με ιδιαίτερη επιτυχία:

α) Η ολική αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας, γνωστή ως ΜΙKA (Minimally Invasive Knee Arthroplasty), όπου η εμφύτευση της τεχνητής άρθρωσης γίνεται με ειδικό εξοπλισμό και τεχνική, μέσω μικρής τομής και ελάχιστης διατάραξης των μαλακών μορίων. Πέρα από το σημαντικά καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ο χειρουργημένος με την παραπάνω μέθοδο βιώνει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, αποκαθιστά την κίνηση του γόνατος και επιστρέφει στις δραστηριότητές του πολύ γρηγορότερα, ενώ ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος, με αποφυγή, πολλές φορές, της ανάγκης μετάγγισης. Ελαχιστοποιούνται επίσης η παραμονή στο νοσοκομείο και ο χρόνος τελικής αποκατάστασης και εξάρτησης από πατερίτσες, μπαστούνι κ.τ.λ.

β) Η εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική (Personalized Knee System), στην οποία πραγματοποιούνται ειδικές προεγχειρητικές μετρήσεις και με βάση αυτές κατασκευάζονται ειδικά εργαλεία, προσαρμοσμένα στις ανατομικές ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς, και χρησιμοποιούνται μόνο σε αυτόν. Ετσι, η επέμβαση προσαρμόζεται στον ασθενή, προσφέροντας ιδανική ανατομική λύση.

Πόνος στο γόνατο δεν σημαίνει απαραίτητα οστεοαρθρίτιδα. Η ρήξη των μηνίσκων του γόνατος συμβαίνει σε κάθε ηλικία και προκαλεί έντονο πόνο. Η βλάβη αυτή, όπως και η ρήξη των χιαστών συνδέσμων, δεν αφορά μόνο αθλητές, αλλά μπορεί να συμβεί σε όλους, έπειτα από ατύχημα ή μετά από μια έντονη κάκωση στις καθημερινές δραστηριότητες.
Η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική. Γίνεται αρθροσκοπική αποκατάσταση, μέσω δύο τομών μεγέθους 5 mm, με νοσηλεία μίας ημέρας. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του, χωρίς πατερίτσες ή νάρθηκες.

Σύγχρονη τάση αποτελεί και η διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο, χωρίς νάρκωση, μέσω μιας καινοτόμου συσκευής.
Σε λιγότερο από δέκα λεπτά ελέγχουμε την άρθρωση του γόνατος, καθορίζουμε το θεραπευτικό πλάνο για κάθε ασθενή και πραγματοποιούμε εγχύσεις με απόλυτη ακρίβεια.

Κάθε πρόβλημα στο γόνατο επιλύεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό, με εμπειρία στις νέες τεχνικές, αντιμετωπίζοντας ιδανικά τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου-ασθενούς.

Διαβάστε την δημοσίευση στο περιοδικό ΒΗΜΑgazino.