Παθήσεις Αγκώνα

Παθήσεις Αγκώνα2019-02-02T23:24:08+00:00

Παθήσεις Αγκώνα

Ο αγκώνας είναι μια σύνθετη δομή που αποτελείται από 3 διακριτές αρθρώσεις καθώς τα τρία οστά που τον σχηματίζουν (Βραχιόνιο, Κερκίδα και Ωλένη) αρθρώνονται μεταξύ τους. Η πολύπλοκη αυτή δομή επιτρέπει την τόσο σύνθετη κινηματική του αγκώνα , ο οποίος μπορεί να εκτελέσει στροφικές κινήσεις , κάμψη και έκταση.

Λόγω τις ιδιαίτερης ανατομίας του, οστικής και συνδεσμικής ο αγκώνας υπόκειται συχνά σε τραυματισμούς και κακώσεις , είτε από φυσικές δραστηριότητες είτε από χρόνιες εκφυλιστικές ή τραυματικές κακώσεις (όπως π.χ. τενοντίτιδες). Πολλές φόρες μια συμπτωματολογία μπορεί να οφείλεται σε συνύπαρξη πολλαπλών αλλοιώσεων.

Γενικότερα η απεικόνιση του αγκώνα στις διάφορες διαγνωστικές μεθόδους παρουσιάζει δυσκολίες λόγω τις ανατομίας της άρθρωσης και απαιτεί εμπειρία και ιδιαίτερη προσοχή κατά την κλινική εξέταση.

Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα , ή αγκώνας των τενιστών, είναι πάθηση αρκετά κοινή. Σε ασθενείς με έντονη χειρονακτική εργασία, ο πόνος δεν παρουσιάζεται στον κόνδυλο του βραχιονίου, αλλά στην αρθρική απόφυση του, ενώ η πάθηση δε χαρακτηρίζεται από φλεγμονή αλλά από αλλοίωση του τένοντα.

Η επικονδυλίτιδα προκαλεί πόνο που γίνεται αντιληπτός στην έξω πλάγια περιοχή του αγκώνα και μπορεί να αντανακλά προς τα κάτω στο αντιβράχιο μέχρι και τα δάκτυλα ή προς τα πάνω στον βραχίονα.

Το πρόβλημα έχει την ρίζα του σε μια μικρή οστική προεξοχή στην πλάγια περιοχή του αγκώνα. Ο έξω επικόνδυλος είναι ένα οστικό όγκωμα στην περιοχή του αγκώνα, απ’ όπου εκφύονται οι μύες του καρπού και των δακτύλων. Οι υψηλές μηχανικές τάσεις που ασκούνται στην περιοχή την καθιστούν επιρρεπή σε μικροτραυματισμούς λόγο κυρίως των συνέχων επαναλαμβανόμενων κινήσεων (σύνδρομο υπέρχρησης).

  • Τα συμπτώματα της πάθησης είναι:

1.Πόνος που ενδέχεται να συνοδεύεται από οίδημα στην οξεία φάση.
2.Μειωμένη λειτουργικότητα με μυϊκή αδυναμία στις κινήσεις καρπού και δακτύλων.
3.Ευαισθησία στην πίεση, ιδιαίτερα των εκτεινόντων μυών του καρπού.
4.Ενόχληση κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων, που υποχωρεί με την ξεκούραση.

  • Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

• Φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
• Ξεκούραση.
• Χρήση κηδεμόνα.
• Εφαρμογή πάγου.
• Ακινητοποίηση της άρθρωσης.
• Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.
• Ιδιοδεκτικές ασκήσεις.

  • H χειρουργική θεραπεία : 

Τεχνικές που μειώνουν εφαρμογή τάσεων στον επικόνδυλο, όπως είναι η αποκόλληση μυών, η επιμήκυνση μυών, η διατομή των μυών ή της απονεύρωσης. Η τομή είναι είναι μικρή και η παραμονή του ασθενούς στον νοσοκομείο συνήθως λιγότερο του ενός 24ωρου.

Με τον όρο νευρίτιδα ωλενίου νεύρου ενοούμε την παθολογία εκείνη που συνίσταται σε πίεση ή τραυματισμό του ωλένιου νεύρου στην περιοχή του αγκώνα και προκαλεί αισθητικές ή αισθητικοκινητικές διαταραχές.

  • Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τη νόσο είναι:

-Διαταραχή της σχέσης των οστών και της ωλενίου αύλακας, μετά από κάταγμα ή εξάρθημα του αγκώνα.
-Χρόνια υπέρχρηση του χεριού με τον αγκώνα σε κάμψη.
-Εκφυλιστικές αλλοιώσεις της άρθρωσης του αγκώνα.
-Χωροκατακτητικές εξεργασίες στην αύλακα του ωλενίου νεύρου.
-Συγγενείς ανωμαλίες.
-Μεταβολικές ή άλλες διαταραχές.

  • Συμπτώματα – Διάγνωση

Το κύριο σύμπτωμα είναι μούδιασμα στην κατανομή αισθητικότητας του νεύρου, δηλαδή στον μικρό δάκτυλο και στο ωλένιο ήμισυ του παράμεσου δακτύλου, που επιδεινώνεται κατά την κάμψη του αγκώνα και τον καρπό σε έκταση. Σε πιο προχωρημένο στάδιο προστίθενται κινητικές διαταραχές στους μυς που νευρούνται από το ωλένιο νεύρο.
Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και ηλεκτρομυογραφικό και ηλεκτρονευρογραφικό έλεγχο.

  • Θεραπεία

Στα πρώιμα στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων που να καταπονούν τον αγκώνα και νυχτερινούς νάρθηκες.

Σε περιπτώσεις σοβαρής πίεσης του νεύρου και επί αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας, η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Η επιλογή του είδους της επέμβασης αποφασίζεται από το χειρουργό, ωστόσο η πρόσθια μετάθεση του ωλενίου νεύρου και ο ενταφιασμός του στη μυική μάζα του ωλενίου καμπτήρα του καρπού, φαίνεται να προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα.