Παθήσεις Ισχίου

Παθήσεις Ισχίου2019-02-02T23:24:38+00:00

Παθήσεις Ισχίου

Το ισχίο είναι μια σφαιροειδής άρθρωση που συνδέει το μηρό με τα οστά της λεκάνης και επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις . Η άρθρωση του ισχίου στηρίζει το βάρος του σώματος , βοηθά στην ορθή στάση και συμβάλλει καθοριστικά στο περπάτημα.

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου οστού και την κοιλότητα που την υποδέχεται που ονομάζεται κοτύλη. Τόσο η κεφαλή του μηριαίου όσο και η κοτύλη καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο, που διευκολύνει και καθιστά ανώδυνη την κίνηση της άρθρωσης. Η σταθεροποίηση της άρθρωσης επιτυγχάνεται με τον αρθρικό θύλακο που την περιβάλλει, ενώ επίσης το αρθρικό υγρό που περιέχει δρα σαν λιπαντικό και διευκολύνει την κίνηση. Οι άμεσοι τραυματισμοί του ισχίου δεν είναι συνηθισμένοι .

Οι συνηθέστερες βλάβες του προέρχονται από εκφυλιστικές παθήσεις , φλεγμονές , ρήξεις του επιχείλιου χόνδρου, ρήξεις του αρθρικού χόνδρου, αρθρίτιδα και νέκρωση της μηριαίας κεφαλής.

  • Πόνος στο ισχίο

Ο πόνος στο ισχίο μπορεί να εμφανιστεί από μια πληθώρα παθογόνων αιτίων ενώ υπάρχουν παθήσεις που μιμούνται την ισχιαλγία . Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει ορθή διάγνωση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

  • Πρέπει να επισκεφτείτε το ιατρό σας όταν :

• Έχετε δυσκολία στη βάδιση
• Νυκτερινούς πόνους ή πόνους σε φάση ανάπαυσης
• Έχετε πόνο ο οποίος επιμένει για μέρες
• Έχετε ενδείξεις φλεγμονής (πυρετός, εξάνθημα, θερμότητα κ.α.)
• Έχετε οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα
Μερικές από τις πιο συχνές αιτίες εμφανίσεις πόνου στο ισχίο είναι αθρίτιδα του ισχίου, η άσηπτη νέκρωση της κεφαλής , οι ρήξεις στον χόνδρο , οι τενοντοπάθειες κ.α.
Ανάλογα με την αιτιολογία που προκαλεί τον πόνο προτείνεται και κατάλληλη αντιμετώπιση αυτού. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πλήθος θεραπειών στις διαφορές παθήσεις .

  • Μερικές από τις εφαρμοζόμενες θεραπείες είναι :

Η ανάπαυση , η φαρμακευτική αγωγή, η εφαρμογή θερμότητας και κρυοθεραπεία , ειδικές ασκήσεις , φυσικοθεραπεία κ.α.

Ο επιχείλιος χόνδρος είναι ένας ινώδης χόνδρινος δακτύλιος που περιβάλει την κοτύλη και βοηθά την σταθερότητα της όρθωσης και σταθεροποιεί και προστατεύει τον εσωτερικό αρθρικό χόνδρο. Ο επιχείλιος χόνδρος αποτελεί συνέχεια του αρθρικού χόνδρου και έτσι οι ρήξεις του επιχείλιου χόνδρου επηρεάζουν σημαντικά με τις βλάβες του αρθρικού χόνδρου, βλάβες του οποίου συμμετέχουν στην φθορά των οστικών επιφανειών. Οι ρήξεις του επιχείλιου χόνδρου είναι η διακοπή της συνέχειας του, από τραυματισμό η συνεχή καταπόνηση, τραυματισμοί γίνονται συνήθως με απότομη στροφική κίνηση.

  • Ρήξεις και αποκολλήσεις Επιχείλιου χόνδρου.

Ρήξεις στον επιχεiλιο χόνδρο συνήθως προκαλούν ενοχλήσεις και πόνο κατά το ανέβασμα σκάλας ή όταν καθόμαστε ,σε πιο βαριές περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι εντονότερα μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο, αίσθημα κλειδωμένης άρθρωσης και χωλότητα.

  • Αρθροσκόπηση ισχίου

Η αρθροσκόπηση του ισχίου είναι σχετικά νέο όπλο στην φαρέτρα μας ενάντια στις παθήσεις του ισχίου. Η αρθροσκόπηση είναι μια ελαχίστης επεμβατικότητας ιατρική επέμβαση που πραγματοποιείται από μια τομή 1-2 εκατοστών και επιτρέπει στον χειρουργό με χρήση κάμερας να ελέγξει και να αποκαταστήσει βλάβες.  Αρθροσκοπικά είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί εξομάλυνση οστεοφύτων που προκαλούν πόνο , αποκατάσταση τραυματισμών , συρραφή ή κάθήλωση του επιχείλιου χονδρού  με άγκυρες , ώστε να αντιμετωπιστεί ο πόνος και να προλάβουμε φθορές στα οστά (αθρίτιδα). Όπως και στις υπόλοιπες αρθοσκοπικές επεμβάσεις , η κινητοποίηση είναι άμεση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται πολύ γρήγορα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μια πάθηση που προσβάλλει τις οστικές επιφάνειες της αρθρικής επιφάνειας , προκαλώντας σταδιακά φθορά , δυσκολίες στην κίνηση και έντονο πόνο. Η εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας διακρίνεται σε δύο τύπους , την πρωτοπαθή, η οποία εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μετά τα 50 και έχει να κάνει με την καταπόνηση της άρθρωσης ,τα φόρτια που δέχεται και άλλους ιδιοπαθείς παράγοντες και τη δευτεροπαθή, στην οποία η φθορά της άρθρωσης προκαλείται από έναν άλλο παράγοντα , όπως έναν τραυματισμό .
Το φυσιολογικό στοιχείο προστασίας της άρθρωσης, ο αρθρικός χόνδρος μπορεί να διαρραγεί με αποτέλεσμα τη μη αποτελεσματική προστασίατων αρθρικών επιφανειών και την σταδιακή εμφάνιση αρθρίτιδας, ακόμα και στην 3η δεκαετία της ζωής μας, ‘Οποια και να είναι η αιτία, το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται απο έντονο πόνο και σοβαρές κινητικές δυσκολίες.

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

  Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας του ισχίου

Ο πόνος είναι το βασικό χαρακτηριστικό της εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας . Ο πόνος από την πάθηση μπορεί να εμφανιστεί από το μηρό έως το γόνατο (αντανακλαστικός) και στην βουβωνική χώρα. Αρχικά, ο ασθενής νιώθει πόνο μετά από μια δραστηριότητα και ανακουφίζεται με την ανάπαυση. Ορισμένες κινήσεις μπορεί προκαλούν εντονότερη ενόχληση π.χ. το σκύψιμο , το σταύρωμα των ποδιών , το δέσιμο των κορδονιών, καθώς η πάθηση προκαλεί στις περισσότερες περιπτώσεις και δυσκαμψία.

  • Θεραπεία

Στα αρχικά στάδια της πάθησης χρησιμοποιούμε αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και σε ορισμένες περιπτώσεις και διατροφικά συμπληρώματα. Στόχος της συντηρητικής θεραπείας είναι να ανακουφίσει από τον πόνο και αν είναι δυνατόν να ενισχύσει το μυϊκό σύστημα με ειδικές ασκήσεις προκειμένου να αποφορτιστούν τα οστά της άρθρωσης. Oρισμένες φορές χρήση παπουτσιών με ειδικές σόλες και άλλων βοηθημάτων. Τελικά μπορούμε να μειώσουμε τον πόνο και να σταματήσουμε την εξέλιξη της παθήσεις σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Χειρουργική θεραπεία
Η χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι μια από σημαντικότερες ορθοπεδικές επεμβάσεις και χαρακτηρίζεται από υψηλή αποτελεσματικότητα διότι στην συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών εξαλείφει ολοκληρωτικά τον πόνο που είναι και το βασικό σύμπτωμα της πάθησης . Η συνηθέστερη χειρουργική αντιμετώπιση είναι ολική αρθροπλαστική ισχίου και διαφορές παραλλαγές αυτής.

Κατά την διαδικασία της επέμβασης ο χειρουργός αντικαθιστά τις οστικές αρθρικές επιφάνειες με μεταλλικές (συνήθως Τιτάνιο) και μεταξύ τους παρεμβάλει πολυμερές υλικό υψηλού μοριακού βάρους προκειμένου να αναπαραστήσει τον αρθρικό χόνδρο. Το αποτέλεσμα διατηρεί τη κινητικότητα του ασθενούς και αναστέλλει τον πόνο. Ακολουθεί η άμεση κινητοποίηση του ασθενή, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για λίγες μέρες , και περπατά υποβοηθούμενος για λίγες εβδομάδες (συνήθως 6).

Στις μέρες μας η ιατρική τεχνολογία μας έχει επιτρέψει να διαθέτουμε ένα εύρη φάσμα διεχειρητικών επιλογών και έτσι σχεδιάζουμε το είδος της επέμβασης ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς , υπάρχουν επεμβάσεις για νεώτερους ασθενείς που έχουν υψηλότερες κινητικές απαιτήσεις και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε να αντικαταστήσουμε μέρη της άρθρωσης που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και χρησιμοποιούμε ειδικά σχεδιασμένα υλικά για αυτές τις περιπτώσεις.

  • MIS αρθροπλαστική ισχίου

H minimally invasive surgery ή αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας είναι μια εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστική ισχίου που εκτελείται με ειδικά (μικρού μεγέθους) εργαλεία δια μέσου μιας πολύ μικρότερης της συμβατικής, τομή , μέσα από αυτόν το περιορισμένο χώρο αντικαθιστά ολόκληρη την άρθρωση όπως και στην κλασική επέμβαση τοποθετώντας τα ίδια εμφυτεύματα . Σαν αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης μειώνεται ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο, η μετεγχειρητική υποβοήθηση , ο μετεγχειρητικός πόνος , μείωνε δραστικά ο χρόνος αποθεραπείας, ο ασθενής επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες και το κόστος για τον ασθενής ( νοσηλεία ) και για τους ασφαλιστικούς φορείς είναι αισθητά μειωμένο.