Εξάρθρημα Επιγονατίδας

Η επιγονατίδα είναι από τα οστά που συμμετέχουν στην άρθρωση του γόνατος. Ο μηχανικός της ρόλος είναι παρόμοιος με μιας τροχαλίας που στόχο έχει την έκταση του γόνατος και την ανύψωση της κνήμης, κατόπιν μυϊκής συστολής.

Η επιγονατίδα για να επιτελέσει το ρόλο της κινείται κατακόρυφα σε μια περιοχή του μηριαίου οστού, που ονομάζεται μηριαία τροχιλία.Κάθε μετακίνηση, μόνιμη ή προσωρινή της επιγονατίδας έξω από την προκαθορισμένη περιοχή της μηριαία τροχιλίας ονομάζεται εξάρθρημα επιγονατίδας.

  • Οξύ εξάρθρημα επιγονατίδας

Με τον όρο οξύ εξάρθρημα επιγονατίδας, εννοούμε την μετακίνηση της επιγονατίδας από την φυσική της θέση λόγω τραυματισμού. Συνήθως ο μηχανισμός κάκωσης που το προκαλεί είναι άμεση πλήξη του γόνατος από ισχυρή εξωγενή δύναμη (χτύπημα).

  • Υποτροπιάζον εξάρθρημα επιγονατίδας

Με τον όρο υποτροπιάζον εξάρθρημα επιγονατίδας, εννοούμε την μετακίνηση της επιγονατίδας από τη φυσική της θέση λόγω επίκτητων ανατομικών ανωμαλιών και ορισμένες φορές προδιάθεσης. Σε αυτή την περίπτωση παράγοντες που επηρεάζουν το εξάρθρημα είναι: η δυσπλαστική ή μικρή επιγονατίδα, ατροφία ή υπερτροφία του έσω ή έξω πλατέως, σφιχτοί έξω καθεκτικοί, βλαισό ισχίο, μετατοπισμένο κνημιαίο κύρτωμα κ.α.

 

 

  • Συμπτωματολογία εξαρθρημάτων επιγονατίδας

Ο ασθενής υποφέρει συνήθως από έντονο πόνο στην πρόσθια πλευρά που γόνατος, από αίσθημα αστάθειας και από αίμαρθρο ή οίδημα του γόνατος. Το εξάρθρημα επιγονατίδας προκαλεί επίσης βλάβες στον αρθρικό χόνδρο , φλεγμονές , αποσπάσεις έσω θυλακικών στοιχείων.

  • Αντιμετώπιση εξαρθρήματος επιγόνατιδας

Η συντηρητική θεραπεία προτιμάται κυρίως σε περιπτώσεις οξέος εξαρθρήματος και περιλαμβάνει ακινητοποίηση σε έκταση (γύψο ή νάρθηκα), και προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης.

Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει ανάλογα με την αιτία της πάθησης τις εξής περιπτώσεις: αρθροσκοπική εξομάλυνση του αρθρικού χόνδρου της μηριαίας τροχιλίας και της επιγονατίδας, χαλάρωση των καθεκτικών συνδέσμων, μετάθεση του κνημιαίου κυρτώματος. Σε κάθε περίπτωση ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα επιλέξει την θεραπεία ανά περίπτωση, διότι τα αίτια του εξαρθρήματος μπορεί να είναι συνδυασμός περισσότερων του ενός. Η πλήρης μετεγχειρητική αποκατάσταση ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτή επιτυγχάνεται σε διάστημα λίγων μηνών.

Δείτε το σχετικό βίντεο: