- Τι είναι η ρήξη των στροφέων μυών του ώμου
Οι στροφείς του ώμου είναι μια ομάδα μυών οι οποίοι ξεκινούν από την ωμοπλάτη και καταλήγουν στο βραχιόνιο οστό. Συλλογικά οι στροφείς μύες προσφέρουν σταθερότητα στην άρθρωση του ώμου και βοηθούν στην ανύψωση και στις στροφικές κινήσεις του βραχιονίου.
Οι τέσσερις μύες του στροφικού πετάλου είναι οι εξής:
– Υπερακάνθιος
– Υπακάνθιος
– Υποπλάτιος
– Ελάσσων στρογγύλος
Κατά την διάρκεια της σύσπασής τους μεταφέρεται τάση στους τένοντες που τους συνδέουν με το βραχιόνιο οστό. Όταν η τάση αυτή είναι υπερβολική τότε οι τένοντες αυτοί τραυματίζονται. Έτσι συμβαίνει μερική ή ολική ρήξη των μυών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Από όλους πιο επιρρεπής είναι ο υπερακάνθιος.
- Αιτία ρήξης των στροφέων μυών του ώμου
Συνήθως η ρήξη συμβαίνει όταν ασκηθεί μια υπέρμετρη δύναμη στους τένοντες των στροφέων μυών. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια απότομη ή δύσκολη κίνηση άρσης κάποιου μεγάλου βάρους, πτώση με τεντωμένο χέρι, δυνατό σπρώξιμο ή τράβηγμα με τα χέρια ή μια δυνατή ρήψη. Μερικές φορές μπορεί να συμβεί με τον καιρό μέσω κάποιας επαναλαμβανόμενης δραστηριότητας η οποία φορτίζει τους στροφείς μύες του ώμου.Αυτό προκαλεί σταδιακή εκφύλιση και αδυναμία των μυών, η οποία προδιαθέτει σε περαιτέρω τραυματισμό. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν κινήσεις στις οποίες το χέρι βρίσκεται ψηλότερα από τον ώμο. Σε αθλητές συνήθως η ρήξη των στροφέων μυών του ώμου παρατηρείται σε αθλήματα ρήψεων (δισκοβολία, ακόντιο), κολύμβηση, τένις, άρση βαρών και κωπηλασία.
- Συμπτώματα ρήξης των στροφέων μυών του ώμου
Οι ασθενείς με ρήξη των στροφέων μυών του ώμου βιώνουν έναν ξαφνικό πόνο ή μια αίσθηση «σχησίματος» στον ώμο κατά την διάρκεια της δραστηριότητας που την προκάλεσε. Σε μικρότερες ρήξεις (μερική ρήξη των στροφέων μυών) είναι δυνατόν να συνεχίσουν την δραστηριότητα έχοντας μόνο λίγες ενοχλήσεις οι οποίες θα αυξηθούν μετά την ξεκούραση (ιδιαίτερα την νύχτα ή το επόμενο πρωινό). Σε αρκετές περιπτώσεις ο πόνος είναι αρκετός για να απαγορεύσει τις κινήσεις του ώμου.
Ο πόνος είναι πολύ εντοπισμένος σε συγκεκριμένο σημείο του ώμου και όχι διάσπαρτος. Πιο σπάνια ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στην ωμοπλάτη, τον αυχένα ή το βραχίονα.
Ο πόνος είναι πολύ εντοπισμένος σε συγκεκριμένο σημείο του ώμου και όχι διάσπαρτος. Πιο σπάνια ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στην ωμοπλάτη, τον αυχένα ή το βραχίονα.
Ο πόνος γίνεται οξύς με τις κινήσεις του ώμου. Στη ρήξη των στροφέων μυών του ώμου οι ασθενείς αισθάνονται πόνο ή αδυναμία στις κινήσεις ανύψωσης χεριού. Ο πόνος μπορεί να χειροτερέψει κατά την άρση βαριών αντικειμένων (ιδιαίτερα πάνω από το κεφάλι), κατά την διάρκεια κινήσεων πίεσης ή έλξης και όταν ο ασθενής ξαπλώνει πάνω στον τραυματισμένο ώμο. Σε μερικές χρόνιες περιπτώσεις η μυϊκή αδυναμία των στροφέων μυών του ώμου είναι εμφανής καθώς υπάρχει και νυχτερινός πόνος (ανεξάρτητα από τη θέση του ώμου). Ασθενείς με μερική ρήξη των στροφέων του ώμου βιώνουν λίγα ή καθόλου από τα παραπάνω συμπτώματα.
- Διάγνωση της ρήξης στροφέων μυών του ώμου
Η υποκειμενική (λήψη ιστορικού) και αντικειμενική (κλινική εξέταση) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον γιατρό στην διάγνωση της ρήξης των στροφέων μυών του ώμου. Επιπλέον διαγνωστικός υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης και στο να καθοριστεί το μέγεθος της ρήξης.
- Θεραπεία ρήξης στροφέων μυών του ώμου
Οι περισσότερες ρήξεις των στροφέων μυών του ώμου αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή. Πολύ βασικό είναι η αποφυγή δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθά τον οργανισμό μας να επουλώσει τους τραυματισμένους ιστούς. Κινήσεις πάνω από το επίπεδο του ώμου, ρήψεις, άρση βαρέων αντικειμένων, σπρώξιμο ή τράβηγμα και πίεση του ώμου κατά την διάρκεια του ύπνου, πρέπει να αποφεύγονται.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Τις πρώτες 72 ώρες η αντιμετώπιση έχει στόχο τη μείωση του πόνου με ακινητοποίηση της άρθρωσης, παγοθεραπεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κατάκλιση στο αντίθετο πλάι.
- Χειρουργική αποκατάσταση για ρήξη των στροφέων μυών του ώμου
Σε ολική ρήξη των στροφέων μυών του ώμου απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία συνίσταται στη συρραφή τους αρθροσκοπικά. Μετά την επέμβαση ακολουθείται εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης. Οι πρώτες 6 εβδομάδες περιέχουν μόνο παθητικές κινήσεις (ειδικές κινήσεις που εκτελεί ο φυσικοθεραπευτής χωρίς την συμμετοχή του ασθενή) και ο ώμος είναι ακινητοποιημένος και στη συνέχεια ακολουθεί σταδιακή ενδυνάμωση και βελτίωση της κινητικότητας του ώμου.
Η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί επιλογή σε ρήξη των στροφέων μυών του ώμου ιδιαίτερα στις παρακάτω περιπτώσεις:
* Ηλικία κάτω από 60 ετών
* Ολική ρήξη των στροφέων μυών του ώμου
* Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία μέσα σε διάστημα 6 με 8 εβδομάδες ή περισσότερο
* Σε περίπτωση νέων δραστήριων ανθρώπων και αθλητών
* Εάν το επάγγελμα του ασθενή απαιτεί δυνατές, επαναλαμβανόμενες ή πάνω από το επίπεδο του ώμου δραστηριότητες.
- Πρόγνωση της ρήξης των στροφέων μυών του ώμου
Με την κατάλληλη διαχείριση οι περισσότεροι μικροί τραυματισμοί των στροφέων μυών του ώμου αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σε μερικές περιπτώσεις η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ασθενείς με ολική ρήξη και χειρουργική αποκατάσταση χρειάζονται μια περίοδο 3 με 6 μηνών για επανέλθουν πλήρως στις προηγούμενες δραστηριότητες τους.