Το ισχίο είναι μια σφαιροειδής άρθρωση που συνδέει το μηρό με τα οστά της λεκάνης και επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις . Η άρθρωση του ισχίου στηρίζει το βάρος του σώματος , βοηθά στην ορθή στάση και συμβάλλει καθοριστικά στο περπάτημα.

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου οστού και την κοιλότητα που την υποδέχεται που ονομάζεται κοτύλη. Τόσο η κεφαλή του μηριαίου όσο και η κοτύλη καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο, που διευκολύνει και καθιστά ανώδυνη την κίνηση της άρθρωσης. Η σταθεροποίηση της άρθρωσης επιτυγχάνεται με τον αρθρικό θύλακο που την περιβάλλει, ενώ επίσης το αρθρικό υγρό που περιέχει δρα σαν λιπαντικό και διευκολύνει την κίνηση. Οι άμεσοι τραυματισμοί του ισχίου δεν είναι συνηθισμένοι .

Οι συνηθέστερες βλάβες του προέρχονται από εκφυλιστικές παθήσεις , φλεγμονές , ρήξεις του επιχείλιου χόνδρου, ρήξεις του αρθρικού χόνδρου, αρθρίτιδα και νέκρωση της μηριαίας κεφαλής.

Πόνος στο ισχίο
Ο πόνος στο ισχίο μπορεί να εμφανιστεί από μια πληθώρα παθογόνων αιτίων ενώ υπάρχουν παθήσεις που μιμούνται την ισχιαλγία . Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει ορθή διάγνωση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πρέπει να επισκεφτείτε το ιατρό σας όταν :
• Έχετε δυσκολία στη βάδιση
• Νυκτερινούς πόνους ή πόνους σε φάση ανάπαυσης
• Έχετε πόνο ο οποίος επιμένει για μέρες
• Έχετε ενδείξεις φλεγμονής (πυρετός, εξάνθημα, θερμότητα κ.α.)
• Έχετε οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα
Μερικές από τις πιο συχνές αιτίες εμφανίσεις πόνου στο ισχίο είναι αθρίτιδα του ισχίου, η άσηπτη νέκρωση της κεφαλής , οι ρήξεις στον χόνδρο , οι τενοντοπάθειες κ.α.
Ανάλογα με την αιτιολογία που προκαλεί τον πόνο προτείνεται και κατάλληλη αντιμετώπιση αυτού. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πλήθος θεραπειών στις διαφορές παθήσεις .

Μερικές από τις εφαρμοζόμενες θεραπείες είναι :
Η ανάπαυση , η φαρμακευτική αγωγή, η εφαρμογή θερμότητας και κρυοθεραπεία , ειδικές ασκήσεις , φυσικοθεραπεία κ.α.