Το πόδι μας αποτελείται από ένα σύνολο οστών και συνδεσμικών στοιχείων που του χαρίζουν εκπληκτική αντοχή και ελαστικότητα, ενώ του επιτρέπουν να εκτελεί μια σειρά συνδυασμένων κινήσεων προς κάθε κατεύθυνση , ρυθμίζοντας έτσι την ισορροπία του σώματος και την βάδιση.

Τα οστά που αποτελούν τον άκρα πόδα είναι 26 , χωρίζονται γενικά 3 ομάδες (Ταρσού – Μετατάρσια – Φάλαγγες) και αρθρώνονται μεταξύ τους με πλήθος αρθρώσεων που καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο (για προστασία και λίπανση) και περιβάλλονται από αρθρικό θύλακο. Το πλεονέκτημα της σύνθεσης του ποδιού από τόσα οστά και συνδέσμους και ο μεγάλος αριθμός αρθρώσεων, είναι ότι επιτυγχάνεται μέγιστη ευλυγισία και ελαστικότητα.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που προκύπτει είναι ότι μια τόσο ευλύγιστη κατασκευή δύσκολα δέχεται τραυματισμούς κατάγματα ή εξαρθρώματα. Βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του ποδιού είναι το σχήμα του που αποτελείται από ισχυρά οστά στον ταρσό που επικάθονται το ένα στο άλλο δίνοντας ύψος και σταθερότητα στην πτέρνα και από μακρά ευκίνητα οστά στο πρόσθιο τμήμα που καθώς κατέρχονται προς το πέλμα σχηματίζουν την ποδική καμάρα.