Πόνος στη σπονδυλική στήλη: Αναίμακτες επεμβάσεις – Σύγχρονες τεχνικές θεραπείας

0001Οι συχνότερες αιτίες πόνου στην σπονδυλική μας στήλη είναι η δισκοκήλη (δισκοπάθεια) και τα κατάγματα, κυρίως λόγω οστεοπόρωσης, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι σύγχρονες τάσεις αντιμετώπισης στην ιατρική, στρέφονται σε minimal και αναίμακτες τεχνικές, όπως:

• η δισκοπλαστική με Discogel
• η κυφοπλαστική με μπαλόνι

Δισκοπλαστική  αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης της δισκοπάθειας και μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στους δίσκους του αυχένα όσο και της μέσης.

Πρόκειται, για ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και ασφαλή τεχνική, που μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων με δισκοπάθεια με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η δισκοπλαστική ουσιαστικά, είναι μία ένεση στους δίσκους, που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων, με ένα παχύρευστο υλικό το Discogel  (αποτελείται από οινόπνευμα, κυτταρίνη και σκιαγραφικό). Το υλικό αυτό δρα, συρρικνώνοντας τον πυρήνα του δίσκου και έτσι, αίρει την πίεση που προκαλεί η κήλη πάνω στα νεύρα ή το νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται η αντίστοιχη συμπτωματολογία (πόνοι, μουδιάσματα, βάρος στη μέση και στα πόδια). Η μέθοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί με γενική ή τοπική αναισθησία και, η όλη διαδικασία κρατάει περίπου 20 min. Ο ασθενής τίθεται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) και με ασφαλή καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος τοποθετούνται βελόνες σε έναν, δύο ή περισσότερους δίσκους. Στη συνέχεια ενίεται το Discogel και ο ασθενής, εφόσον έχει υποβληθεί σε τοπική αναισθησία, σηκώνεται και επιστρέφει περπατώντας στην καθημερινότητά του.

Η κυφοπλαστική είναι επίσης, ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη μέθοδος, που εφαρμόζεται περισσότερα χρόνια, για την αντιμετώπιση ενός ή περισσοτέρων σπασμένων σπονδύλων, λόγω οστεοπόρωσης. Σκοπός είναι, η ανάταξη και σταθεροποίηση των σπασμένων σπονδύλων, αποκαθιστώντας το ύψος τους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται μέχρι και πλήρης ανακούφιση από τον βασανιστικό πόνο που ταλαιπωρεί τον ασθενή.

0003Περιγραφικά, μέσω 2 μικρών τομών του δέρματος (5mm), εισάγονται 2 σωληνάκια που φτάνουν μέχρι το σώμα του σπασμένου σπονδύλου. Από τα σωληνάκια εισάγεται ένα μπαλόνι, που φουσκώνοντας, αποκαθιστά το ύψος του σπασμένου σπονδύλου και βγαίνοντας, στην κοιλότητα που αφήνει, τίθεται ειδικό ιατρικό τσιμέντο που σταθεροποιεί το κάταγμα. Ο ασθενής κινητοποιείται μετά από λίγες ώρες και εξέρχεται από το νοσοκομείο, συνήθως την επομένη μέρα, περπατώντας. Η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση, μόνιμη και πλήρης και επαναφέρει τον ασθενή στην καθημερινότητά του βελτιστοποιώντας την ποιότητα της ζωής του.

Οι παραπάνω τεχνικές δεν καταργούν τις κλασσικές χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, έχουν όμως τις ενδείξεις τους και πολλές φορές δίνουν στον ασθενή γρήγορη, άμεση και ατραυματική λύση στο πρόβλημά του, ενώ μπορούν να μεταθέσουν για το μέλλον ή να αποτρέψουν εντελώς μια μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση.