Αρθρίτιδα Γόνατος

Η αρθρίτιδα είναι πολυπαραγοντική πάθηση των αρθρώσεων και αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στο ιατρό. Η αρθρίτιδα γόνατος χαρακτηρίζεται από πόνο κατά την κίνηση ή την άσκηση πίεσης στις αρθρώσεις.

 

Οι αρθρώσεις μπορεί να εμφανίζουν στοιχειά φλεγμονής όπως ερυθρότητα, οίδημα, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα και αύξηση των αρθρικού υγρού.Στα τελικά στάδια η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα οστά των αρθρώσεων, οι οποίες είναι μη αναστρέψιμες και απαιτούν χειρουργική λύση.

Μορφές Αρθρίτιδας

  • Φλεγμονώδης αρθρίτιδα

Στην περίπτωση των φλεγμονωδών αρθρίτιδων τα αίτια είναι νόσοι όπως: Ρευματοειδής αρθρίτιδα, ρευματοειδής πυρετός, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αγγειίτιδες, σύνδρομο Reiter, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, σκληροδερμία, αρθρίτιδα εντεροπαθειών. Η αντιμετώπιση αυτών των μορφών βασίζεται στην χορήγηση αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων με δράσεις για την τόνωση του αμυντικού συστήματος, την αποτοξίνωση του αίματος, διουρητική, αγγειοδιασταλτική και αναλγητική.

  • Μεταβολική (ουρική) αρθρίτιδα

Ένας άλλος τύπος αρθριτικών παθήσεων είναι οι μεταβολικές αρθρίτιδες με βασικότερη έκφραση την ουρική αρθρίτιδα. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση ουρικού οξέως στον ορό του αίματος, παρουσία κρύσταλλων ουρικού μονονατρίου στα λευκοκύτταρα του υγρού της άρθρωσης, από αυξημένη εναπόθεση ουρικού μονονατρίου μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις, που πολλές φορές προκαλεί την καταστροφή των αρθρώσεων και από νεφρική προσβολή.
Οι φλεγμονώδεις μεταβολές στις αρθρώσεις λόγω της εναποθέσεως ουρικών αλάτων αρχίζουν συνήθως από μία άρθρωση, και αργότερα προσβάλλονται και άλλες. Σε οξεία προσβολή ουρικής αρθρίτιδας, λόγω της τοπικής φλεγμονώδους αντιδράσεως, η άρθρωση παίρνει ερυθρό χρώμα και εμφανίζονται πόνοι. Η θεραπεία αυτής της μορφής αρθρίτιδας αποσκοπεί στην εξάλειψη του πόνου και στην ελάττωση των αποθεμάτων του ουρικού οξέος για την αποφυγή φλεγμονής στις αρθρώσεις και λιθίαση λόγω ουρικών κρυστάλλων. Ακολουθείται επί το πλείστον φαρμακευτική αγωγή και ειδική δίαιτα.

  • Εκφυλιστικές αρθρίτιδες

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Χαρακτηρίζεται από βαθμιαία ανάπτυξη οιδήματος, φλεγμονής, διόγκωσης και ακαμψίας των αρθρώσεων. Η βλάβη ξεκινά από το υποχόνδριο οστό συνήθως μετά από καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και με την δημιουργία οστεοφύτων. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συνήθως είναι οι φάλαγγες των δακτύλων και οι μεγάλες αρθρώσεις όπως των ισχίων, των ώμων και των γονάτων. Επίσης μπορεί να προσβληθεί και η σπονδυλική στήλη.

Παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου είναι :

1. Υπερβολική κινητικότητα / μη σταθερότητα της άρθρωσης
2. Κληρονομική προδιάθεση
3. Λοίμωξη
4. Αλλαγές στον μηχανισμό επιδιόρθωσης του κολλαγόνου
5. Ορμονικοί παράγοντες
6. Τραύμα ή μηχανική βλάβη

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία που προκάλεσε την πάθηση.

Διάγνωση Αρθρίτιδας Γόνατος – Απαραίτητες Εξετάσεις

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος βασίζεται στην κλινική εξέταση, την εξέταση δηλαδή της άρθρωσης από έμπειρο ορθοπαιδικό και επιβεβαιώνεται με άπλες ακτινογραφίες γόνατος face & profil. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απλές ακτινογραφίες αρκούν, ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να κριθεί απαραίτητη η μαγνητική τομογραφία, για να εντοπιστούν οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου. Σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, οι εξετάσεις αίματος, προκειμένου να ελέγξουμε τα επίπεδα του ουρικού οξέος και άλλων παραγόντων σχετικών με την πάθηση.

Αρθρίτιδα Γόνατος – Συμπτώματα

Κύριο σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι ο πόνος, που με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της νόσου γίνεται εντονότερος και βασανιστικότερος. Σε προχωρημένα στάδια της οστεοαρθρίτιδας, υπάρχει ελάττωση του εύρους κίνησης του γόνατος και πιθανόν παραμόρφωση του άξονα του σκέλους. Η απόκλιση αυτή του άξονα μπορεί να είναι είτε προς τα έσω, είτε προς τα έξω, ανάλογα με το ποιο διαμέρισμα της άρθρωση έχει υποστεί φθορά. Σε τελικά στάδια της νόσου, ο ασθενής έχει πόνο ηρεμίας, με αποτέλεσμα να πονάει και τη νύχτα και να μην μπορεί να απολαύσει το νυχτερινό του ύπνο.

Συχνές ερωτήσεις

Αν έχω αρθρίτιδα πρέπει οπωσδήποτε να χειρουργηθώ;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι, ότι δεν χειρουργούμε την πάθηση που διαπιστώνουμε σε μία ακτινογραφία, αλλά τον ασθενή. Αν λοιπόν τα συμπτώματα της νόσου διαταράσσουν την ποιότητα της ζωής σας, με τέτοιο τρόπο που δεν μπορείτε να το ανεχτείτε, τότε πρέπει να χειρουργηθείτε. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ότι πρόκειται για μια νόσο με εξελικτική πορεία και παρότι με ορισμένες ενέργειες μας π.χ την απώλεια βάρους, μπορούμε να βελτιώσουμε την πορεία της, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων βαίνει επιδεινούμενη. Άρα, είναι καλύτερα, να χειρουργηθείτε νωρίτερα προτού ο οργανισμός επιβαρυνθεί με το πέρασμα του χρόνου. Η προτεινόμενη επέμβαση ονομάζεται ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Ολική αρθροπλαστική γόνατος ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση, που θεραπεύει την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες αφαιρούνται χειρουργικά και αντικαθίστανται από μία τεχνητή άρθρωση που αποτελείται από 3 μέρη – εκ των οποίων τα 2 αποτελούνται από ένα κράμα τιτανίου, ενώ το τρίτο που παρεμβάλλεται μεταξύ των 2 πρώτων, από πολυαιθυλένιο υψηλού μοριακού βάρους, για την αντιμετώπιση μηχανικής φθοράς, κραδασμών κ.α. Πρόκειται για ασφαλή επέμβαση, με πάρα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και διαρκεί περίπου μία ώρα.

Η ολική αρθροπλαστική θα λύσει το πρόβλημα μου; Θα χρειαστεί να χειρουργηθώ ξανά στο μέλλον;

Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από τον πόνο που προκαλούν οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες, όταν τρίβονται μεταξύ τους. Με την ολική αρθροπλαστική και την αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών με τεχνητές, θεραπεύεται πλήρως το πρόβλημα του πόνου και αποκαθίσταται η κίνηση του γόνατος. Με την εξέλιξη των υλικών, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί πάρα πολύ η διάρκεια ζωής των τεχνητών αρθρώσεων. Έτσι, μια αρθροπλαστική μπορεί να κρατήσει και πάνω από 20 χρόνια. Αν κάποια στιγμή, η ολική αρθροπλαστική φθαρεί ή χαλαρώσει η επαφή της με τα οστά, τότε μπορεί να αντικατασταθεί και να ανανεωθεί η διάρκεια ζωής της.