Νευρίτιδα Ωλένιου Νεύρου

Με τον όρο νευρίτιδα ωλενίου νεύρου ενοούμε την παθολογία εκείνη που συνίσταται σε πίεση ή τραυματισμό του ωλένιου νεύρου στην περιοχή του αγκώνα και προκαλεί αισθητικές ή αισθητικοκινητικές διαταραχές.

  • Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τη νόσο είναι:

-Διαταραχή της σχέσης των οστών και της ωλενίου αύλακας, μετά από κάταγμα ή εξάρθημα του αγκώνα.
-Χρόνια υπέρχρηση του χεριού με τον αγκώνα σε κάμψη.
-Εκφυλιστικές αλλοιώσεις της άρθρωσης του αγκώνα.
-Χωροκατακτητικές εξεργασίες στην αύλακα του ωλενίου νεύρου.
-Συγγενείς ανωμαλίες.
-Μεταβολικές ή άλλες διαταραχές.

  • Συμπτώματα – Διάγνωση

Το κύριο σύμπτωμα είναι μούδιασμα στην κατανομή αισθητικότητας του νεύρου, δηλαδή στον μικρό δάκτυλο και στο ωλένιο ήμισυ του παράμεσου δακτύλου, που επιδεινώνεται κατά την κάμψη του αγκώνα και τον καρπό σε έκταση. Σε πιο προχωρημένο στάδιο προστίθενται κινητικές διαταραχές στους μυς που νευρούνται από το ωλένιο νεύρο.
Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και ηλεκτρομυογραφικό και ηλεκτρονευρογραφικό έλεγχο.

  • Θεραπεία

Στα πρώιμα στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων που να καταπονούν τον αγκώνα και νυχτερινούς νάρθηκες.

Σε περιπτώσεις σοβαρής πίεσης του νεύρου και επί αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας, η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Η επιλογή του είδους της επέμβασης αποφασίζεται από το χειρουργό, ωστόσο η πρόσθια μετάθεση του ωλενίου νεύρου και ο ενταφιασμός του στη μυική μάζα του ωλενίου καμπτήρα του καρπού, φαίνεται να προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα.