Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μια πάθηση που προσβάλλει τις οστικές επιφάνειες της αρθρικής επιφάνειας , προκαλώντας σταδιακά φθορά , δυσκολίες στην κίνηση και έντονο πόνο. Η εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας διακρίνεται σε δύο τύπους , την πρωτοπαθή, η οποία εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μετά τα 50 και έχει να κάνει με την καταπόνηση της άρθρωσης ,τα φόρτια που δέχεται και άλλους ιδιοπαθείς παράγοντες και τη δευτεροπαθή, στην οποία η φθορά της άρθρωσης προκαλείται από έναν άλλο παράγοντα , όπως έναν τραυματισμό .
Το φυσιολογικό στοιχείο προστασίας της άρθρωσης, ο αρθρικός χόνδρος μπορεί να διαρραγεί με αποτέλεσμα τη μη αποτελεσματική προστασίατων αρθρικών επιφανειών και την σταδιακή εμφάνιση αρθρίτιδας, ακόμα και στην 3η δεκαετία της ζωής μας, ‘Οποια και να είναι η αιτία, το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται απο έντονο πόνο και σοβαρές κινητικές δυσκολίες.

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

  Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας του ισχίου

Ο πόνος είναι το βασικό χαρακτηριστικό της εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας . Ο πόνος από την πάθηση μπορεί να εμφανιστεί από το μηρό έως το γόνατο (αντανακλαστικός) και στην βουβωνική χώρα. Αρχικά, ο ασθενής νιώθει πόνο μετά από μια δραστηριότητα και ανακουφίζεται με την ανάπαυση. Ορισμένες κινήσεις μπορεί προκαλούν εντονότερη ενόχληση π.χ. το σκύψιμο , το σταύρωμα των ποδιών , το δέσιμο των κορδονιών, καθώς η πάθηση προκαλεί στις περισσότερες περιπτώσεις και δυσκαμψία.

 

 

  • Θεραπεία

Στα αρχικά στάδια της πάθησης χρησιμοποιούμε αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και σε ορισμένες περιπτώσεις και διατροφικά συμπληρώματα. Στόχος της συντηρητικής θεραπείας είναι να ανακουφίσει από τον πόνο και αν είναι δυνατόν να ενισχύσει το μυϊκό σύστημα με ειδικές ασκήσεις προκειμένου να αποφορτιστούν τα οστά της άρθρωσης. Oρισμένες φορές χρήση παπουτσιών με ειδικές σόλες και άλλων βοηθημάτων. Τελικά μπορούμε να μειώσουμε τον πόνο και να σταματήσουμε την εξέλιξη της παθήσεις σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Χειρουργική θεραπεία
Η χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι μια από σημαντικότερες ορθοπεδικές επεμβάσεις και χαρακτηρίζεται από υψηλή αποτελεσματικότητα διότι στην συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών εξαλείφει ολοκληρωτικά τον πόνο που είναι και το βασικό σύμπτωμα της πάθησης . Η συνηθέστερη χειρουργική αντιμετώπιση είναι ολική αρθροπλαστική ισχίου και διαφορές παραλλαγές αυτής.

Κατά την διαδικασία της επέμβασης ο χειρουργός αντικαθιστά τις οστικές αρθρικές επιφάνειες με μεταλλικές (συνήθως Τιτάνιο) και μεταξύ τους παρεμβάλει πολυμερές υλικό υψηλού μοριακού βάρους προκειμένου να αναπαραστήσει τον αρθρικό χόνδρο. Το αποτέλεσμα διατηρεί τη κινητικότητα του ασθενούς και αναστέλλει τον πόνο. Ακολουθεί η άμεση κινητοποίηση του ασθενή, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για λίγες μέρες , και περπατά υποβοηθούμενος για λίγες εβδομάδες (συνήθως 6).

Στις μέρες μας η ιατρική τεχνολογία μας έχει επιτρέψει να διαθέτουμε ένα εύρη φάσμα διεχειρητικών επιλογών και έτσι σχεδιάζουμε το είδος της επέμβασης ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς , υπάρχουν επεμβάσεις για νεώτερους ασθενείς που έχουν υψηλότερες κινητικές απαιτήσεις και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε να αντικαταστήσουμε μέρη της άρθρωσης που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και χρησιμοποιούμε ειδικά σχεδιασμένα υλικά για αυτές τις περιπτώσεις.

  • MIS αρθροπλαστική ισχίου

H minimally invasive surgery ή αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας είναι μια εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστική ισχίου που εκτελείται με ειδικά (μικρού μεγέθους) εργαλεία δια μέσου μιας πολύ μικρότερης της συμβατικής, τομή , μέσα από αυτόν το περιορισμένο χώρο αντικαθιστά ολόκληρη την άρθρωση όπως και στην κλασική επέμβαση τοποθετώντας τα ίδια εμφυτεύματα . Σαν αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης μειώνεται ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο, η μετεγχειρητική υποβοήθηση , ο μετεγχειρητικός πόνος , μείωνε δραστικά ο χρόνος αποθεραπείας, ο ασθενής επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες και το κόστος για τον ασθενής ( νοσηλεία ) και για τους ασφαλιστικούς φορείς είναι αισθητά μειωμένο.