Ρήξη Μηνίσκου

Οι μηνίσκοι είναι δύο ινοχόνδρινοι ιστοί σε σχήμα πετάλου, που παρεμβάλλονται μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης προκειμένου να απορροφούν τους κραδασμούς, λειτουργώντας σαν φυσικό “αμορτισέρ”, ενώ παράλληλα προστατεύουν τα οστά από τη φθορά της μεταξύ τους τριβής και αυξάνουν τη σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος.

Τι είναι η ρήξη των μηνίσκων

Με τον όρο «ρήξη μηνίσκων» εννοούμε τον τραυματισμό και διάρρηξη αυτών των ιστών. Ο τραυματισμός μπορεί να προέλθει από απότομες στροφικές κινήσεις ή από συνεχείς μικροκαταπονήσεις.

  •  Ρήξη Μηνίσκου – Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα της ρήξης των μηνίσκων είναι ο πόνος, που εντοπίζεται στην έσω ή την έξω πλευρά του γόνατος, ανάλογα με το ποιος από τους 2 μηνίσκους έχει υποστεί ρήξη. Επίσης, η ένταση του πόνου εξαρτάται από το είδος και την εντόπιση της ρήξης. Έτσι, ο πόνος μπορεί να είναι από ήπιος έως βασανιστικός, ιδιαίτερα σε κάποιες κινήσεις του γόνατος, όπως στο βαθύ κάθισμα, το γονάτισμα ή το ανεβοκατέβασμα σκάλας. Στην περίπτωση εκείνη, που το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου παρεμβάλλεται σαν σφήνα μεταξύ των αρθρικών επιφανειών του γόνατος, μπορεί να προκληθεί μπλοκάρισμα του γόνατος, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να κάνει πλήρη κάμψη ή έκταση, ή ακόμη και να μην μπορεί να κινήσει καθόλου το γόνατό του. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις η ρήξη των μηνίσκων μπορεί να δημιουργήσει συλλογή υγρού και «πρήξιμο» της άρθρωσης του γόνατος.

Ακόμα όμως και σε μικρότερες ρήξεις όπου δεν υπάρχει μπλοκάρισμα  της άρθρωσης, τμήματα του σπασμένου μηνίσκου πιθανόν να παρεμβάλλονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών και να φθείρουν τον αρθρικό χόνδρο, με αποτέλεσμα μακροχρόνια να οδηγήσουν σε πρόωρη αρθρίτιδα γόνατος.

 

  • Απαραίτητες εξετάσεις

Η σημαντικότερη εξέταση για τη διάγνωση των ρήξεων των μηνίσκων είναι η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό, με εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο γιατρός να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς-δοκιμασίες στο γόνατο, ώστε να αναπαράγει τον πόνο και έτσι να υποψιαστεί τη ρήξη του έσω ή του έξω μηνίσκου.

Στη συνέχεια, για την πιστοποίηση της βλάβης απαραίτητη είναι η μαγνητική τομογραφία του γόνατος, η οποία μπορεί να μας δώσει λεπτομέρειες για το είδος της ρήξης και να μας βοηθήσει στο σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας. Η αξιοπιστία της μαγνητικής τομογραφίας για τη ρήξη των μηνίσκων ξεπερνάει το 90%.

  • Η θεραπεία των τραυματισμών των μηνίσκων

Η αντιμετώπιση των ρήξεων των μηνίσκων μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και εξαρτάται από το είδος και τη θέση της ρήξης. Στη συντηρητική αντιμετώπιση εφαρμόζεται ελαστική επιγονατίδα και προτείνεται αποφόρτιση της άρθρωσης πρόγραμμα ασκήσεων και φαρμακευτική αγωγή.

Στις ρήξεις που οδηγούν σε μπλοκάρισμα της άρθρωσης, καθώς και σε εκείνες που προκαλούν πόνο προκρίνεται συνήθως η χειρουργική αντιμετώπιση, η επέμβαση επιλογής τα τελευταία χρόνια είναι η αρθροσκόπηση γόνατος.

Η σύγχρονη θεώρηση των επεμβάσεων αυτού του τύπου προβλέπει είτε:
α) Αφαίρεση του τμήματος του μηνίσκου που έχει αποκολληθεί
β) Συρραφή της ρήξης αυτού.
Και με τους δύο πιο πάνω τρόπους χειρουργικής αντιμετώπισης διατηρείται όσο μεγαλύτερη μάζα του μηνίσκου, σε αντίθεση με το παρελθόν που συνήθως μία ρήξη μηνίσκου σήμαινε ολική αφαίρεσή του.Ο ασθενής επιστρέφει το σπίτι του περπατώντας, τις περισσότερες φορές αυθημερόν, ενώ η απαλλαγή από τα συμπτώματά του είναι άμεση.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης των μηνίσκων μπορεί να αποδειχθεί άμεσα σωτήρια για τον ασθενή, σημαντικό μερίδιο στο καλό αποτέλεσμα έχει να κάνει με την εμπειρία του χειρουργού που πραγματοποιεί την επέμβαση και το σεβασμό που δείχνει στις δομές της άρθρωσης.

Συχνές ερωτήσεις

Αν έχω ρήξη μηνίσκου πρέπει οπωσδήποτε να χειρουργηθώ;

Η μαγνητική τομογραφία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάδειξη των ρήξεων των μηνίσκων, ωστόσο, αν μια ρήξη χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση (αρθροσκόπηση) ή όχι, εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων, που θα εκτιμήσει ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός και θα εξηγήσει με λεπτομέρειες στον ασθενή μετά από μία καλή κλινική εξέταση. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής, ότι δεν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το αποτέλεσμα μιας μαγνητικής τομογραφίας, αλλά το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί.

Τι είναι η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση είναι η χειρουργική επέμβαση που δίνει τη λύση στο πρόβλημα της ρήξης των μηνίσκων. Γίνεται μέσω 2 τομών στο δέρμα, της τάξης των 5 mm. Από τη μία τομή εισάγεται μία μικρή κάμερα μέσα στην άρθρωση του γόνατος και ελέγχονται πλήρως όλα τα στοιχεία της άρθρωσης, ενώ από την άλλη τομή εισάγονται ειδικά εργαλεία που επιδιορθώνουν τη βλάβη.

Μετά την αρθροσκόπηση πρέπει να μείνω στο Νοσοκομείο; Θα χρειαστώ πατερίτσες για να περπατήσω;

Η αρθροσκόπηση ανήκει στην κατηγορία των χειρουργείων μιας μέρας. Έτσι, ο ασθενής λίγες ώρες μετά την επέμβαση, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του και την καθημερινότητά του, περπατώντας χωρίς πατερίτσες και χωρίς νάρθηκες, μπορεί να οδηγήσει μετά από 4-5 ημέρες και να επιστρέψει σε αθλητικές δραστηριότητες, επαγγελματικού επιπέδου, μετά από 3-4 εβδομάδες.

Τι θα συμβεί αν δεν κάνω την αρθροσκόπηση, που μου έχει προτείνει ο γιατρός μου;

Υπάρχουν ρήξεις των μηνίσκων που το σπασμένο κομμάτι «πληγώνει» το χόνδρο των αρθρικών επιφανειών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο μέλλον μεγαλύτερη βλάβη και έντονος πόνος στο γόνατο, που για να αντιμετωπιστεί θα απαιτηθεί μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση.