Βλάβες Αρθρικού Χόνδρου

Ο αρθρικός υαλοειδής χόνδρος επικαλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες των οστών. Ο αρθρικός χόνδρος παράγει κολλαγόνο και δεσμεύει το νερό, έτσι σαν αμορτισέρ αποσβαίνει τους κραδασμούς και μειώνει τις τριβές. Ωστόσο ο αρθρικός χόνδρος χαρακτηρίζεται από μειωμένη ικανότητα αναγέννησης και μικρή περιεκτικότητα σε αγγεία και νευρικές απολήξεις, σαν αποτέλεσμα είναι δυνατόν να υπάρξει σημαντικός τραυματισμός χόνδρου χωρίς ο ασθενής να δέχεται έντονα συμπτώματα.

Η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου σταδιακά ενδέχεται να προκαλέσει άμεση τριβή των οστών μεταξύ τους και τελικά αρθρίτιδα με έντονο πόνο και μερική δυσλειτουργία της άρθρωσης.

  • Αιτίες βλάβης αρθρικού χόνδρου γόνατος

Οι αιτίες καταστροφής αρθρικού χόνδρου είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μηχανικής φύσης. Μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμό σε πρώτο χρόνο, ή σε δεύτερο χρόνο π.χ. η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να αυξήσει το εύρος κίνησης του γόνατος πέραν του φυσιολογικού και έτσι να προκαλέσει τριβή και βλάβη του αρθρικού χόνδρου. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες αρθρικού χόνδρου είναι η ραιβότητα ή η βλαισότητα της άρθρωσης, τα υπεξερθρήματα της επιγονατίδας, η έντονη καταπόνηση και το μεγάλο σωματικό βάρος.

  • Θεραπευτική αγωγή για βλάβες αρθρικού χόνδρου γόνατος

Συνήθως οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου αποτελούν μέρος ενός επιβαρημένου γόνατος, γι’ αυτό θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί σε πλήρη εξέταση από τον ορθοπαιδικό του, έτσι ώστε να σχεδιαστεί η κατάλληλη αγωγή. Οι νεώτερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση βλαβών του χόνδρου προβλέπουν την προσπάθεια αναγέννησης του αρθρικού χόνδρου με χρήση χονδροκυττάρων στη βλάβη ή αυξητικών παραγόντων (grοwth factors) που μπορούν να προκαλέσουν επούλωση και δημιουργία φυσιολογικού υαλοειδούς αρθρικού χόνδρου. Γενικότερα οι επιλογές αποκατάστασης της βλάβης είναι οι εξής:

-Τεχνικές διέγερσης του υποχόνδριου οστού (τρυπανισμοί, μικροκατάγματα)
-Μεταμόσχευση συνθετικών κυλίνδρων υαλουρινικού οξέως
-Μεταμόσχευση αυτόλογων οστεοχόνδρινων κυλίνδρων
-Μεταμόσχευση αυτόλογων καλλιεργημένων χονδροκυττάρων

Αντικατάσταση Αρθρικού Χόνδρου

Αντικατάσταση Αρθρικού Χόνδρου

Οι 3 πρώτες εφαρμόζονται με ικανοποιητικότατα αποτελέσματα για μικρές κατά τεκμήριο βλάβες (<1,5 cm²). Για μεγαλύτερες βλάβες έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα με την 4η μέθοδο και την καλλιέργεια αυτόλογων χονδροκυτταρων. Σε πρώτη φάση γίνεται μια διαγνωστική αρθροσκόπηση και συλλογή αρθρικού χόνδρου ο οποίος καλλιεργείται εργαστηριακά και σε δεύτερη φάση γίνεται η τοποθέτηση αυτού στην πληγείσα περιοχή επίσης αρθροσκοπικά.

  • Μεταμόσχευση αυτόλογων οστεοχόνδρινων κυλίνδρων

Η εμπειρία μας δείχνει ότι η έγκαιρη παρέμβαση και η σωστή επιλογή θεραπείας μπορεί να επιφέρει πλήρη αποκατάσταση ή να αναβάλει πιο «επιθετικές» πράξεις, όπως αντικατάσταση της άρθρωσης. Η ολική αρθροπλαστική, είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές ορθοπαιδικές επεμβάσεις που πρέπει να προτιμάται σε όσο το δυνατό μεγαλύτερες ηλικίες (>65) ή όπου αυτό είναι αναπόφευκτο. Διότι αποτελεί τελική λύση χωρίς επιστροφή.